Η σημασία του ασβεστίου(CA) στα φυτά.

Το ασβέστιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, στην ποιότητα των φυτικών ιστών και στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται οι καλλιέργειες είναι το άζωτο (Ν), το φώσφορο (P) και το κάλιο (Κ). Ζωτικής σημασίας επίσης είναι και το ασβέστιο (Ca) ως χρήσιμο θρεπτικό στοιχείο στις διάφορες καλλιέργειες όπως σε καρποφόρα δένδρα, κηπευτικά, ακόμα και σε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Σε κάθε καλλιέργεια η ποσότητα ασβεστίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι διαφορετική. Το ασβέστιο μπορεί να χορηγηθεί στην καλλιέργεια είτε από το έδαφος είτε διαφυλλικά.

Βασικές λειτουργίες του Ca στα φυτά.

  • Συμμετέχει σε μεταβολικές εργασίες για την πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων.
  • Προάγει την ανάπτυξη των φυτικών κυττάρων, ενδυναμώνει τη δομή του κυτταρικού τοιχώματος καθώς αποτελεί βασικό συστατικό του.
  • Διεγείροντας την παραγωγή διάφορων πρωτεϊνών προστατεύει από το θερμικό στρες.
  • Ένα μεγάλο εύρος μυκήτων και βακτηρίων εκκρίνουν ένζυμα που αποδομούν το κυτταρικό τοίχωμα των φυτών εν τούτης η παρουσία του ασβεστίου μπορεί να συνδράμει στην αποτροπή της εισβολής αυτών αφού έχει την δυνατότητα να ενισχύει το κυτταρικό τοίχωμα. Επίσης προστατεύει από εξωγενείς παράγοντες όπως ο παγετός και ο καύσωνας .
  • Βοηθά στην ανθοφορία και καρπόδεση,  ενισχύει σημαντικά την συνεκτικότητα των καρπών για να μη μαλακώνουν εύκολα και αυξάνει το μέγεθος των καρπών αλλά και την ποιότητα τους. 
  •   Βελτιώνει την διατήρηση των καρπών μετά τη συλλογή για μεγαλύτερο διάστημα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΛΛΕΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ

Η έλλειψη ασβεστίου παρατηρείται στα νεαρά φύλλα, σε βλαστούς που μόλις αναπτύχθηκαν, στις ρίζες καθώς και στου καρπούς.  Συνήθως η έλλειψη ασβεστίου εξαρτάται από το είδος του φυτού, την ποικιλία και την ποσότητα των συγκομιζόμενων προϊόντων. Επίσης, η έλλειψη ασβεστίου παρατηρείται σε φυτά και εδάφη τα οποία έχουν :

  1. Υπερβολική υγρασία λόγω υπερβολικού ποτίσματος
  2. Αυξημένη ξηρασία
  3. Αυξημένη αλατότητα
  4. Υψηλή συγκέντρωση καλίου λόγω της υπερβολικής λίπανσης
  5. Εδάφη που υπάρχει δυσμενή αναλογία ασβεστίου / μαγνησίου.

Συμπτώματα έλλειψης Ασβεστίου (Ca)

  • Μειωμένη και καχεκτική ανάπτυξη των φυτών.
  • Κατσάρωμα – Συστροφή των νέων φύλλων.
  • Κηλίδες στα νεαρά φύλλα.
  • Μεταχρωματισμοί στις άκρες των φύλλων
  • Νέκρωση της βλάστησης στην κορυφή.
  • Μεταχρωματισμούς  στους βλαστούς.
  • Λεπτό ριζικό  συστήματος των φυτών
  • Εμφάνιση ξηρής σήψης στο κάτω μέρος των καρπών.
Εικόνα που περιέχει λαχανικά, ντομάτα, φυσικές τροφές, οπωροκηπευτικά

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα
Εικόνα που περιέχει οπωροκηπευτικά, λαχανικά, εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος, πράσινο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Παραδείγματα έλλειψης ασβεστίου όπου εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα

Οι καλλιέργειες της ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας και η καλλιέργεια του καρπουζιού → έχουν ως σύμπτωμα ξηρή κορυφή, ξήρανση και μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών.

A green bell pepper with a bite taken out of it

Description automatically generated
Εικόνα που περιέχει φρούτο, χορτάρι, πεπόνι, εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

η καλλιέργεια         του λάχανου, η καλλιέργεια του μαρουλιού και η καλλιέργεια του σέλινου → έχουν ως σύμπτωμα το μαύρισμα και την ξήρανση των εσωτερικών φύλλων λόγω ανεπαρκούς εφοδιασμού με ασβέστιο κατά την ανάπτυξη.

Close-up of a lettuce

Description automatically generated

Σε καλλιέργεια μηλιάς που υποφέρει από έλλειψη ασβεστίου, → προκαλείται η πικρή κηλίδωση – bitterpit (Η μη παρασιτικής φύσης ασθένεια αρχίζει κάτω από την επιδερμίδα, τη φλούδα και προκαλεί αλλοιώσεις) των μήλων .

Εμφανίζει στους καρπούς χαρακτηριστικά συμπτώματα μικρών καστανών κηλίδων που βυθίζονται μέσα στον καρπό, ενώ παράλληλα το μήλο αποκτά σχετικά πικρή γεύση

Εικόνα που περιέχει φαγητό, φρούτο, κυδώνι, Μήλο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ Α&Κ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΤΔ

A green container with a label

Description automatically generated

CALCITEC:  Άριστη πηγή ασβεστείου κατάλληλο για την καταπολέμηση τροφοπενειών ασβεστείου αλλά κυρίως για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προιόντων. Η δοσολογία διαφυλλικά είναι 200-300ml/100L και από το έδαφος 1L/1000 φυτά. 

CALCITEC | Geoponotechniki

A green plastic container with a yellow cap

Description automatically generated

SMART Ca226: Σκεύασμα Ασβεστίου- Βορείου με άμεση απορρόφηση. Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει όλες τις τροφοπενίες ασβεστίου και λειτουργεί εξαιρετικά σε προβληματικά εδάφη. Η δοσολογία είναι διαφυλίκά 200-300ml/100L και από το έδαφος 1L/ δεκάριο. SMART Ca226 | Geoponotechniki

A green bottle with a yellow cap

Description automatically generated

ARBOCAL C10 N8:  Υγρό λίπασμα Νιτριμιδικού Ασβεστίου (ca) με μαγνήσιο (Mg) υψηλής αποτελεσματικότητας. Επιπρόσθετα βελτιώνει την άνθηση, την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρπού αυξάντας ακόμη την συνεκτηκότητα του και βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του φυτού. Άμεση και ταυτόχρονη αφομίωση  των δύο αυτών σημαντικών στοιχείων που κανονικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους.  Η δοσολογία διαφυλλικά είναι 200-300ml/100L και υδρολίπανση 1L/Στρέμμα. ARBORCAL | Geoponotechniki

A bag of calcintop

Description automatically generated

CALCIN TOP:  Διαλύεται εύκολα και γρήγορα στα νερό. Περιέχει κυρίως νιτρικό άζωτο, το οποίο απορροφάται απευθείας από τα φυτά. Το ασβέστιο είναι σημαντικό καθώς βελτιώνει την ποιότητα των καρπών και τη διατηρισιμότητα τους. Επιπρόσθετα συνιστάται για όλες τις καλλιέργειές. Η δοσολογία είναι 2-5Kg/Δεκάριο. Calcin Top 15.5-0-0 (+26.5CaO) | Geoponotechniki

Για ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψεις για τις καλλιέργειες σας αποταθείται στους Γεωπόνους από  Α&Κ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΤΔ.

Για την Α&Κ Χαραλάμπους Γεωπονοτεχνική ΛΤΔ

Μιχαέλα Γεωργίου

Γεωπόνος, Απόφοιτος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.