Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΟΥΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΛΒΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ

ΑΜΙΝΟΞΕΑ

Ένα από τα βασικότερα συστατικά των φυτών είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες σχηματίζονται από τα διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα διαδραματίζουν καταλυτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των φυτών στην  βελτίωση των καλλιεργειών καθώς και στην ισορροπία των φωτοσυνθετικών αντιδράσεων των φυτών που επηρεάζονται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η εφαρμογή των αμινοξέων είναι εκ των ων ουκ άνευ στις φυτικές καλλιέργειες  είτε με ψεκασμό φυλλώματος είτε με ενσωμάτωση στο έδαφος. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω διαφαίνεται πως τα αμινοξέα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ποιότητα των καλλιεργειών.

Βασικές Λειτουργίες Αμινοξέων

  1. Τα αμινοξέα λειτουργούν ως μέσω καταπολέμησης του στρες στα φυτά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή εδαφική υγρασία, ο παγετός , οι προσβολές από έντομα είναι παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στον μεταβολισμό του φυτού με κατά συνέπεια να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής. Η εφαρμογή των αμινοξέων στα φυτά λειτουργεί ως σωσίβια λέμβος  βελτιώνοντας την φυσιολογία του φυτού και συνεπώς την παραγωγή των φυτών.

  1. Τα αμινοξέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της γονιμοποίησης και του σχηματισμού καρπών.

Βοηθούν αυξάνοντας την γονιμότητα της γύρης καθώς και την ανάπτυξή της κατά την διάρκεια της βλάστησης αυξάνοντας τους παράγοντες γονιμοποίησης.

  1. Βοηθούν στην βελτίωση της μικροχλωρίδας. Η αύξηση των μικροοργανισμών στο έδαφος επιταχύνει την διάσπαση της οργανικής ουσίας 

Aπελευθερώνουν θρεπτικά στοιχεία βελτιώνοντας τη δομή του εδάφους καθιστώντας τα διαθέσιμα για τους βιοτικούς αυτούς οργανισμούς.

  1. Η βελτίωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών.

Συνθήκες όπως  η έλλειψη φωτισμού, η συγκέντρωση αλάτων καθώς και η χαμηλή εδαφική υγρασία έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνουν τα στομάτια του φυτού δυσχεραίνοντας την φωτοσύνθεση και την  διαπνοή περιορίζοντας την ανάπτυξη του φυτού. Τα αμινοξέα λειτουργούν ως ωσμωτικοί παράγοντες κρατώντας τα στομάτια ανοικτά, βελτιώνοντας την φωτοσύνθεση.

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας από το φυτό

Το φυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα που του χορηγούμε, χωρίς να χρειάζεται να τα παράξει. Με αυτό τον τρόπο διαθέτει περισσότερη ενέργεια για τις υπόλοιπες λειτουργίες του.

Τα αμινοξέα θα πρέπει να εφαρμόζονται  με συχνότητα 1 – 3 βδομάδες στο έδαφος ή στο φύλλωμα κάθε 7-10 ημέρες. Οι συγκεντρώσεις που εφαρμόζονται στο έδαφος θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που εφαρμόζονται διαφυλλικά

Από όλα λοιπόν που αναφέρθηκαν πιο πάνω διαφαίνεται ότι τα αμινοξέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής και στην βελτίωση των καλλιεργειών.

ΧΟΥΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΥΛΒΙΚΑ ΟΞΕΑ

Τα Χουμικά και τα Φουλβικά οξέα αποτελούν προϊόντα διάσπασης φυτικού υλικού.

  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη  των φυτών καθώς έχουν βιοδιεγερτική δράση.
  • Προωθούν την γρήγορη ανάπτυξη του υπέργειου αλλά κυρίως του υπόγειου μέρους των φυτών.
  • Βοηθούν ώστε να προσλάβει το φυτό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος όπου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε εδαφολογικά προβλήματα.
  • Με την χρήση των χουμικών και φουλβικών οξέων δίνεται η δυνατότητα να διαλυτοποιηθούν και πάλι όσα λιπάσματα  έχουν παραμείνει στο έδαφος από παλαιότερα έτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να είναι διαθέσιμα στο ριζικό σύστημα των φυτών.
  • Μπορούν να είναι μια βιολογική εναλλακτική λύση για την αύξηση της αντοχής των φυτών στην ξηρασία, ακριβώς επειδή έχουν αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη σύνθεση πρωτεϊνών σε διάφορα φυτικά όργανα καθώς και τη σύνθεση ή δραστηριότητα των ενζύμων.

Οι χρησιμότητες των χουμικών οξέων είναι πολλές και ποικίλουν.

  • Μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα της μεμβράνης των κυττάρων, διατηρώντας την απορρόφηση νερού υπό ωσμωτικό στρες.
  • Συμβάλλουν στην  πρόσληψη καλίου, τη σύνθεση πρωτεϊνών και ορμονών, την αύξηση των ριζικών κυττάρων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
  • Η εφαρμογή χουμικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ενζυματική άμυνα των φυτών έναντι της αλατότητας.
  • Τα χουμικά οξέα συμβάλλουν επίσης και στην αύξηση της ανάπτυξης των ριζών καθώς και στη μείωση της βλάβης της μεμβράνης τους.
  • Τα χουμικά οξέα μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των στρεσογόνων παραγόντων   παρουσιάζοντας αμυντικές ιδιότητες κατά των καταπονήσεων αυτών και να ανακουφίσουν το φυτικό αμυντικό σύστημα τους.

Φουλβικά Οξέα

  • Τα Φουλβικά οξέα είναι βιολογικά ενεργά μόρια που έχουν ταχύτερη δράση.
  • Διεγείρουν την προστασία των καλλιεργειών από την αλατότητα με απώτερο σκοπό την αύξηση της παραγωγής.
  • Συμβάλλουν  στην μείωση του στρες του μόλυβδου (σε πειράματα με μελιτζάνες), μειώνοντας τη μετατόπιση του μόλυβδού στους βλαστούς. Άρα έχουμε μεγαλύτερη δέσμευση του μετάλλου στο έδαφος και κατά συνέπεια, μείωση του κινδύνου μεταφοράς στην τροφική αλυσίδα.
  • Αποτελούν εξαιρετικά διαφυλλικά σκευάσματα.
  • Διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και βελτιώνουν την φυσική αντίσταση του φυτού στις περιβαλλοντικές πιέσεις.
  • Τα Φουλβικά οξέα τα οποία είναι διαλυτά στο νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Διαφορές Φουλβικών και Χουμικών Οξέων

  • Τα Φουλβικά οξέα πρόκειται για μόρια μικρότερου μεγέθους από αυτά των χουμικών και μεγαλύτερης περιεκτικότητας οξυγόνου.
  • Τα χουμικά οξέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο.
  • Τα χουμικά οξέα αποτελούνται από μεγαλύτερα μόρια με πολλά θετικά και αρνητικά φορτία στην επιφάνεια των μορίων. Στην πραγματικότητα δεν απορροφούνται από τις ρίζες, αλλά συγκρατούνται ελαφρά στα ορυκτά στη ριζική ζώνη, καθιστώντας τα πολύ πιο διαθέσιμα στα φυτά.
  • Το φουλβικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό προϊόν εφαρμογής φυλλώματος, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος μέσω των φύλλων.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ Α&Κ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΤΔ

A green bottle with a yellow cap

Description automatically generated

Μεταφύτευση:   Χρησιμοποιούμε το ACTIVA (περιέχει χουμικά και φουλβικά οξέα) για την ασφαλή εγκατάσταση των νεαρών φυτών. Το προσθέτουμε δύο φορές σε διάστημα 10 ημερών κατά την μεταφύτευση και επαναλαμβάνουμε  σε επτά περίπου μέρες. Το ACTIVA θα βοηθήσει τα νεαρά φυτά να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό στρες προάγοντας την αύξηση των ριζών ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους διευκολύνοντας την εγκατάσταση των νεαρών φυτών. www.geoponotechniki.com

A green bottle with a yellow cap

Description automatically generated

Καρπόδεση – Γρήγορη Ανάπτυξη του φυτού
Το AMINOTON αποτελεί πυκνό σκεύασμα αμινοξέων προερχόμενο από την ενζυμική υδρόλυση πρωτεϊνών. Παρέχει θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά σε πλήρως αφομοιώσιμη μορφή, παράλληλα ενεργοποιεί την ωφέλιμη πανίδα του εδάφους δημιουργώντας άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών. Είναι πλούσιο σε οργανικό άζωτο.
https://geoponotechniki.com/product/aminoton/

A green container with a label

Description automatically generated

 Επιπρόσθετα το  BIOLINFA αποτελεί σκεύασμα οργανικής ουσίας που βελτιώνει ταυτόχρονα τις βιοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Μειώνει την έκπλυση των θρεπτικών στοιχείων και την αλατότητα των εδαφών.  Το AMMINOTON και το BIOLINFA τα προσθέτουμε κάθε επτά με δέκα μέρες μετά την καρπόδεση αντιστοίχως ή αναλόγως των αναγκών των εδαφών σύμφωνα με τους γεωπόνο μας. BIOLINFA | Geoponotechniki

Για την Α&Κ Χαραλάμπους Γεωπονοτεχνική ΛΤΔ

Μιχαέλα Γεωργίου

Γεωπόνος, Απόφοιτος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.